Mole spożywcze są problem w wielu gospodarstwach domowych. Uwielbiają żerować na produktach suchych – kaszach, otrębach, cukrze i mące. Te małe istoty są uparte – ale wcale nietrudne do zwalczenia.
Przede wszystkim – jeśli już zauważyliśmy mola – trzeba jak najszybciej przejrzeć produkty, gdzie mogły się zadomowić. Jeśli już je znajdziemy należy je od razu wyrzucić do pojemników na śmieci na zewnątrz budynku nie wolno ich wyrzucać do kosza w kuchni). Następnie dokładnie trzeba wymyć szafki oraz pojemniki, w których przechowywane są produkty spożywcze. Na przykład można do tego użyć roztworu z dodatkiem kwasku cytrynowego (cytrusy odstraszają mole).
Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się ponownie moli można nowe produkty trzymać w szklanych lub plastikowych, szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Jednym ze skutecznych metod radzenia sobie z problemem jest zakup gotowych pułapek na mole spożywcze. Są dostępne w niemal każdym supermarkecie. Jednak istnieją również naturalne sposoby pozbycia się tych owadów.
Pierwszym z nich jest użycie cytrusów. Wystarczy kupić pomarańczę, wbić w nią goździki, pozostawić do wyschnięcia a następnie położyć do szafki. Można również użyć wysuszonych skórek cytryny.
Oprócz cytrusów, mole nie lubią ciepła. Warto spróbować odstraszyć je suszarką ustawioną na najwyższą temperaturę.
Mole spożywcze lubią za to jabłka. Wystarczy nalać trochę ostu jabłkowego do naczynia. Mole przylecą zwabione zapachem i utoną w płynie. Utopia się również w szklaneczce wytrawnego wina.
Ostatnim ze znanych nam sposobów na zwalczenie moli spożywczych jest rozwieszenie w miejscach ich występowania – torebeczki tytoniu.
Jeżeli następnym razem w waszej kuchni pojawią się te małe ćmy – wypróbujcie naszych sposobów – na pewno któryś zadziała.